вівторок, 2 вересня 2014 р.


ВПРОВАДЖЕННЯ ХРИСТИЯНСТВА НА КИЇВСЬКІЙ РУСІ
 
Запровадження християнства - це епохальний поворот в історії Давньоруської держави, який не тільки суттєво вплинув на всі сфери тогочасного суспільного життя, а й надовго визначив характерні особливості вітчизняної моделі історичного розвитку.
Прийшовши до влади, Володимир Великий спробував провести релігійну реформу, суть якої полягала в модернізації язичництва, запровадженні на Русі культу єдиного бога - громовержця Перуна. Ієрархія новоствореного пантеону відповідала розкладу політичних сил у країні.
Як зазначають дослідники, впровадження християнства в Київській Русі-Україні не становило одномоментного акту. Це був тривалий процес, що зазнав впливу різноманітних чинників: ідеологічних, політичних, духовно-культурних. Прийняття християнства як офіційної релігії наприкінці 1 тис. принесло Київській Русі неабиякі зовнішньополітичні здобутки. Вона прилучалася до кола цивілізованих держав, позбавлялася статусу "варварської" країни.
З нагоди цієї події в Підгаєцькій районній бібліотеці для дорослих було влаштовано книжкову виставку та проведено історичний екскурс «Впровадження християнства на Київській Русі».

 Бібліотекар читального залу
Т. І. Нагловач

Немає коментарів:

Дописати коментар