середу, 17 вересня 2014 р.


СУМУЮ ЗА ТОБОЮ РІДНИЙ КРАЮ

Восени 2014 р. в в Тернопільській області відзначають 70-ту річницю масових депортацій українського населення з території Польщі в 1944-1946, 1951 роках.
9 вересня 2014 року минула 70-та річниця від часу підписання Угоди між Українською РСР та Польським Комітетом Національного Визволення, що стало початком масових депортацій українців з їх етнічної території. Депортації тривали протягом 1944–1951 років і відбувалися із застосуванням методів державного терору, з брутальним порушенням прав людини та нації, цинічним нехтуванням принципів справедливості. На відміну від виселення поляків із Західної України, депортація українців з їх етнічних земель мала ознаки етнічних чисток.
Цю подію і згадали у Підгаєцькій бібліотеці для дорослих. 16 вересня 2014 р. була проведена історична година під назвою: «Сумую за тобою рідний краю». Бібліотекар дорослого абонементу Лотоцька О.Б. розповіла жителям району про історію виселення українського народу з території Польщі.

Депортація знищила духовну і матеріальну культуру лемків. Це трагічна сторінка нашого народу, яка поставила лемків на межу зникнення. На очах сьогоднішньої цивілізації зникає один із субетнос українського народу.

До цього часу ніхто не вибачився перед ними за цю трагедію, не відшкодовано моральні і матеріальні кривди.

Історія депортації, митарства, відношення влади до переселенців, причини депортації, відповідальність за трагічні долі тисяч краян – вимагає нових досліджень, поглядів та стверджень.

Ця етнографічна група українського народу вимагає політичної оцінки подій в 1944 - 47, 51 рр. від сьогоднішньої влади України.

Немає коментарів:

Дописати коментар