понеділок, 18 квітня 2016 р.


«Кобзар»- Новий завіт української нації

Щовесни, коли стануть сніги,
І на рясті просяє веселка 
Повні сил і живої снаги
Ми вшановуєм  пам'ять Шевченка…

Тарас Шевченко – з цим іменем сьогодні на планеті ідентифікується  Україна  та українці. І хто б ти не був,  де б не жив, хто перечитає «Кобзар», не зможе  уявити  своєї  долі  без  Шевченка.  Той  хто  крізь  алмазу  грань «Кобзаревого»  слова  гляне у  світ, той уже  ніколи не  спинеться  в дорозі  до ідеалу. 
Світова велич письменника визначається багатьма складниками: його місцем у світовому літературному процесі, впливами на читача та хід історичних подій, внеском нових ідей і нових мистецьких засобів та скарбів у загальнолюдську культуру.
Талант Шевченка, його допитливість, незвичайна любов до всього рідного, до свого пригнобленого на­роду, до своєї культури, що перебувала тоді в мос­ковському ярмі, а також освіта, начитаність, праця над собою — все це було ґрунтом для появи геніаль­них його творів.
Від виходу з друку першого видання «Кобзаря» і до сьогодні про Шевченка, його життя і геніальну творчість надруковано стільки статей, розвідок не тільки в Україні, а й по інших країнах світу, що їх навіть не перелічити.
Т.Г. Шевченко силою свого полум'яного й мистець­кого слова, силою своєї загальнолюдської правди пе­реступив кордони рідної і дорогої України. Його тво­ри відразу пробили мур байдужості й ворожості до українського слова, піднісши відразу нашу мову і літе­ратуру на нечувану височінь.      
9 березня 2016 року український народ відзначає 202 річницю від дня народження нашого Великого Генія. З нагоди 202 річниці з дня народження Шевченка в Підгаєцькій районній бібліотеці  для дорослих у читальному залі відбулася презентація  виставки-композиці у вітринному просторі  під назвою «Кобзар»- Новий завіт української нації».

Бібліотекар читального залу

Т. І. Нагловач

Немає коментарів:

Дописати коментар