вівторок, 26 квітня 2016 р.


БЛАГОСЛОВЕННЯ СХОДИТЬ ІЗ НЕБЕС: ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Великдень – це найбільше релігійне свято, яке відзначають навесні. У цей день, згідно з християнською легендою, воскрес Ісус Христос після того, як його було розіп’ято на хресті. Це чудо символізує звільнення від гріхів для віруючих людей. У народному уявленні це свято оновлення землі та природи. Підготовка до свята займає цілий тиждень, кожен день якого має особливе значення, та який відзначають проведенням певних обрядів.

З нагоди святкування Великодня в приміщенні Підгаєцької районної бібліотеки для дорослих влаштовано виставки писанок під назвою «Писанковий дивосвіт» та великодніх рушничків «Благословення сходить із небес: Христос Воскрес!», з якими можна ознайомитися протягом тижня.


В народі кажуть: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". Кожна писанка - це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і прибрані церкви - усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі.

Історія писанок як символу весняного відродження природи сягає у далеке минуле і пов'язана з ритуалом весняного відродження на землі. Перетворювати звичайне куряче яйце на чарівну писанку за старих часів уміла кожна слов'янська жінка. Для цієї святої справи їй, окрім яєць, потрібні були: непочата вода, непочатий вогонь, нові горщики, нова полотняна серветка, бджолиний віск, свічка, фарби, розламана надвоє кісточка-вилка, узята з півнячих грудок.

Рушник на Великдень має свої особливості і є одним із атрибутів Пасхального кошика. Великодній рушничок має вишити сама господиня.
Кожен колір на вишиванці несе в собі потужну енергетику. Традиційно його робили в чорно-червоних відтінках. Перший здавна вважався кольором смерті, потойбічного світу. А другий – колір життя, захисту і пролитої воїнами крові за рідну землю. Разом вони ніби малюють картину розп’яття і воскресіння Христа. Білий є символом кохання та невинності. Жовтий – означає радість. Блакитний, зелений та рожевий символізують духовний спектр. Синій уособлює воду, є символом очищення і душевного спокою. Фіолетовий – поєднує чоловічу та жіночу сутність. Зелений - життєстверджуючий колір весни і молодості.

Для рукоділля використовують різні магічні знаки та символи. Рисочки - то земля. Хрестик - це людина. На рушнику повинні бути крашанки, як символи відродження і вічного життя. І Великодній хліб – паска, як символ родючості, а в християнстві – заміни Старого Завіту на Новий.

Великдень приходить до нас, аби поєднати близьких людей, дати їм нагоду пробачити прикрощі і сказані зопалу слова. Тієї миті, коли вдарять над нашою великою Україною Великодні дзвони, нехай оселиться у Вашому житті щастя! Нехай воскресне у Ваших душах усе найкраще на землі - непохитна віра, щира відданість і вічна любов. Миру Вашим оселям, здоров'я Вашим рідним, а дітям - великої світлої долі. Христос Воскрес !

Бібліотекар читального залу
Т. І. Нагловач

Немає коментарів:

Дописати коментар