понеділок, 2 грудня 2013 р.


А НАД СВІТОМ УКРАЇНСЬКА ВИШИВКА ЦВІТЕ
 
Сучасний стан суспільства характеризується зростанням етнічної свідомості, посиленням його інтересу до вітчизняної історії та культури, до усвідомлення необхідності збереження традиційного народного мистецтва як генофонду його духовності, втрата якого загрожує існуванню самого народу.

У розмаїтті українського декоративного мистецтва художнє вишиванні посідає одне з провідних місць. У вишивці було яскраво й повно розкрилася душа народу, споконвічне прагнення до прекрасного високорозвинене почуття ритму, композиційної міри в побудові орнаменту , гармонії кольорових поєднань. Це давнє і вічно молоде мистецтво. Секрет його молодості в єдності людини з природою, в умінні протягом століть зберігати і примножувати красу, дарувати людям радість зустрічі з прекрасним.

Для того, щоб оволодіти всіма секретами української вишивки й навчитися виконувати узори так, як це вміють робити уславленні майстрині 26 листопада 2013 р. у Підгаєцькій районній бібліотеці для дорослих бібліотекарем дорослого абонементу О. Б. Лотоцькою було проведено віртуально-мистецький урок під назвою: «А над світом українська вишивка цвіте».

За допомогою Інтернет - центру присутні уважно споглядали техніку вишивання для початківців та розглядали малюнки-схеми, в яких подається послідовність усіх етапів вишивання. Все це вони побачили на таких веб сайтах:






З клаптиком тканини й голкою нитках учасники поступово засвоювали технічні прийоми виконання – від простих до складних.
 
Знання окремих технік виконання дало їм змогу вміло поєднувати їх, а також створювати власні цікаві композиції узорів. Саме завдяки цьому вони не лише оволоділи вишивкою, а й зможуть прикрасити свій одяг або речі для оздоблення їхніх осель – доріжки, серветки, рушники, скатерки.

                                                                                                                               О. Б. Лотоцька

Немає коментарів:

Дописати коментар