пʼятницю, 22 листопада 2013 р.


ГОЛОДОМОР… ВОГОНЬ ВІЧНОГО СПОМИНУ

Горять свічки на кожному вікні,
Горять вони, мабуть, у всьому світі.
Дивлюсь на них, і бачиться мені:
В них очі тих мільйонів, що убиті.
Це очі тих, хто вижити не зміг,
Хто пухнув, падав і уже не зводивсь,
Хто з листя їв напівсирий пиріг,
І кликав смерть собі, як нагороду…

         Тільки пам’ять може зупинити на мить швидкоплинну ріку часу, воскресивши події минулого. Пам’ять серця… Вона, як вогонь згасаючої свічки, висвітлює в душах найпотаємніше, повертає з темені забуття бачене і пережите. Пам’ять серця єднає покоління, застерігає від забуття.
         А пішли кращі з кращих. Несли в могили найкоштовніше, що має нація – гени розуму, людяності, відваги – усіх мислимих людських чеснот і талантів. Обірвався вічний живий ланцюг поколінь. Українському народові було завдано страшного удару.
         Гарячим, пекучим попелом лежать ці мільйони під ногами українського народу.
         З нагоди вшанування памяті жертв Голодомору 1932-1933 рр. 22 листопада 2013 р. в бібліотеці для дорослих було проведено годину скорботи під назвою: «Голодомор… Вогонь вічного спомину». Організатором даного заходу була бібліотекар дорослого абонементу О. Б. Лотоцька. Гарячим болем обпекли спогади про ті страшні події серця кожного з присутніх.
         Сьогодні, коли від початку Голодомору минає 80 років, маємо зрозуміти, що головною, перехідною цінністю для нас є власна держава. Бо лише здобуття Україною незалежності та демократичний шлях, який ми обрали, є надійною гарантією того, що це ніколи не повториться
         Тоді нас міг врятувати хліб. Тепер нас врятує пам'ять. Хай же ніколи не згасне свіча нашої памяті.  

                                                                                          О. Б. Лотоцька

Немає коментарів:

Дописати коментар