середу, 6 листопада 2013 р.


Є мова - є майбутнє


Напередодні святкування Дня української писемності та мови, а також в честь  вшанування пам’яті українського літописця Нестора - послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мифодія  5 листопада 2013 року в Підгаєцькій районній бібліотеці для дорослих відбулося засідання круглого столу під назвою «Є мова - є майбутнє». Бібліотекар дорослого абонементу О. Б. Лотоцька організувала захід та закцентувала увагу запрошених та присутніх у важливій ролі української мови  у консолідації в суспільстві. 
З нагоди цього свята учасники гуртка «Спадщина» дитячої районної бібліотеки виступили з святковою програмою.
Мета цього заходу – утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання шанобливого ставлення до історії, культури і традицій українського народу.

На засіданні круглого столу були розглянуті  такі питання:
-         З історії української писемності та мови;
-         Проблема побутування та поширення української писемності та мови;
-         Проблема української мови у школі;
-         Чистота української мови, боротьба за її утвердження в державі.
Під час обговорення йшлося про проблеми та здобутки книговидання, важливість та необхідність читання і становище української мови у сучасному суспільстві.
У ході дискусії йшлося про мовні факти правової  та неофіційної дискримінації української мови. Учасники засідання торкнулися питання суспільної свідомості, закцентували увагу на маніпулятивній діяльності ЗМІ в контексті мовного питання та реакції суспільства на нинішню мовну ситуацію в нашій державі.
В обговоренні про ситуацію української писемності та мови в Україні взяли участь: директор Підгаєцького історико-краєзнавчого музею - Б. І. Манюк, місцевий краєзнавець – С. Г. Колодницький , вчитель української мови та літератури Підгаєцької ЗОШ I-III ст. – Г. Я. Легка, а також були присутні начальник відділу культури і туризму О. О. Гайва,  місцева влада, студенти Галицького медичного коледжу, працівники сільських бібліотек-філій району та місцеві жителі. 
Тож сподіваємося, що наш захід проведений не даремно і слова великого Кобзаря Т. Г. Шевченка: «Хто рідну мову забуває, той у грудях не серденько, а камінь має…» торкнуться душі кожного українця.

Немає коментарів:

Дописати коментар