понеділок, 9 грудня 2013 р.

ВІЧНА ПІСНЯ БАРВ ТА КОЛЬОРІВ
Вишивка хрестиком - один з найпопулярніших видів рукоділля,  мистецтво бере своє коріння з епохи первісної культури, коли люди використовували стьобання кам'яними голками при шитті одягу з шкур тварин. Спочатку матеріалами для вишивки були шкіра тварин, жили, волосся, волокна конопель чи вовни.
Оригінальних вишивок, що датуються раніше ХII століття, майже не залишилося. Але зображення одягу і предметів інтер'єру свідчать про те, що вишивка з'явилася набагато раніше. У різних країнах узори відрізнялися як стилем так і кольором.
У сучасній українській вишивці поступово змінюються колорит і шви, якими виконані візерунки. Традиційні орнаменти збагачуються новими елементами і цікавими композиційними рішеннями. Оформляючи вироби за народними мотивами, сучасні майстри зберігають багатовікові традиції народної вишивки, використовують кольорові рішення, орнаменти, техніку виконання, характерні для окремих областей України.
Для того щоб зберегти давню традицію українського народу 3.12. 2013р. в Новосілківській бібліотеці-філії було проведено віртуально – мистецький урок вишивки під назвою «Вічна пісня барв та кольорів». Організатором даного заходу була зав. бібліотекою М. Я. Дець.
Нинішня комп'ютеризація не обійшла і вишивку хрестиком. Набули поширення багаточисельні програми, що використовують алгоритми, які генерують схему для вишивки з сканованої картинки, які були представлені для присутніх.
Запрошую всіх бажаючих у бібліотеку на уроки-практикуми з вишивки.

Немає коментарів:

Дописати коментар