четвер, 10 травня 2012 р.

Всесвітній день книги й авторського права


Писемність є одним з головних чинників у культурі будь-якого народу, відіграє провідну роль у його духовному розвит­ку, поєднує покоління. Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена в них, стає на заваді жорстокості й несправедливості. 

Метою Всесвітнього дня книги й авторського права є залучення уваги як урядових органів, так і широкої публіки до книг, підкреслення особливого значення ролі книг і авторського пра­ва в розвитку культури світу та міжкультурного діалогу.

Це свято виникло в Каталонії (Іспанія), де в цей день до кожної проданої книги традиційно додається троянда. Більш серйозною причиною для вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народилися або вмерли саме 23 квітня. Наприклад, М. Сервантес, В. Шекспір, Л. Вега, М. Дрюон, М. Валеджо, В. Набоков та інші.

У Всесвітній день книги й авторського права, який святкують у 190 країнах світу, уся спільнота — і ті, хто читає, і ті, хто пише, видає та продає книжкову продукцію — складають цілі програми заходів, що свідчать про їхню любов до книги. 

Проводяться найрізноманітніші зустрічі з авторами, конкурси, акції на захист книги, розпродаж книг тощо. Деякі країни з нагоди цієї дати видають одне з найпопулярніших видань і безкоштовно роздають його активним і не дуже відвідувачам книжкових магазинів.
 
З цього приводу 24 квітня 2012 року в приміщенні будинку культури с. Поплави було проведено бібліотечне свято, присвячене Міжнародному дню книги під назвою «З книгою дружи, рідну мову бережи». 

Організатором свята була працівник бібліотеки-філії с. Поплави О.В. Хоптій. У цьому заході брали участь  учні школи та аматори сільського будинку культури,  сільський священик Р. Ковальчук та вчитель зарубіжної літератури Б.І. Манюк . 

На святі були присутні голова  районної ради І.П. Баран, заступник голови районної ради Н.С. Кравченко, директор Підгаєцької ЦБС Л.В. Машталір, заступник директора по роботі з дітьми Л.Б. Максимчак та жителі села Поплави.
Ірина Петрівна Баран подарувала сільській бібліотеці 2 примірники книги під назвою «Патріарх Йосип Сліпий. Із документів радянської безпеки».

 
Книга – це скарбниця людської творчості, духовної мудрості, історичних фактів та ідей. Вона приходить до нас в ранньому дитинстві і супроводжує все життя. Книга пов'язує покоління та епохи, вона хранитель історії і неоціненне джерело інформації. 

Немає коментарів:

Дописати коментар