пʼятницю, 2 грудня 2016 р.

ЖИТТЯ ВПЛЕТЕНЕ У ДОЛЮ УКРАЇНИ

Земле рідна моя,
милий краю – пісенний розмаю,
у байраки, поля
я щоразу – із близька, й здаля
із життєвих доріг,
мов лелека, назад повертаюсь
у родинне гніздо – на ім`я –
Підгаєцька земля.
Ярослав Людкевич

В традиціях українського народу закладено, що кожна родина, кожна сім`я повинна дотримуватись батьківських звичаїв, сімейних законів. Де б ми не були, завжди в душі живе той вічний поклик, що кличе нас до родинного гнізда. На згадці про батьківський дім, щасливі та безтурботні дитячі роки, рідну школу, старих друзів, безкрайні пшеничні поля та золоте сонце.  На всі визначні родинні події завжди стараємось відвідати той отчий поріг, де ми виросли і звідки пішли у широке життя.
У Підгаєцькій бібліотеці для дорослих відбулася презентація книги нашого земляка, громадського діяча та просто Людини з великої букви Павла Івановича Мандзина.  Автор у виданні під назвою «Спогади минулого. Історія одного родоводу»  коротенько описує родовід кількох поколінь, де згадує про своє дитинство, яке проходило у важкі  до і після воєнні роки.  Згадує свій життєвий побут,  батьків, дітей, родичів, а також трудовий життєвий шлях  в юності та в дорослому віці.
Павлу Івановичу притаманні риси характеру доброти, щедрості, чесності, а особливо родинності. Він, працюючи недалеко від родинного порогу,  часто навідується до своїх близьких та далеких родичів.
Дана книжечка складається з кількох розділів, які ілюстровані різними фотографіями тих часів. Автор щиро любить всю свою родину, усіх наших людей, нашу страждальну таку милу серцю кожного українця землю.  Хочеться авторові побажати доброго здоров`я на довгі роки, жити та творити добро людям, передавати ці добрі риси характеру батька своїм дітям і внукам. А вони нехай примножують їх і передають своїм,  і так з покоління в покоління.
На написання цієї книги автора надихнула його дружина – Марія Володимирівна. Окрім того, що вона є хорошим спеціалістом у медичній галузі, має ще улюблене заняття – вишивку. Любить вкладати душу в свої роботи. На сьогоднішній день багато її вишивок в різних місцях: за кордоном – у Франції, музеї Є. Коновальця, в Михайлівському соборі у Києві. Багато робіт є в церквах Підгаєцького району: Підгаєцькій, Завалівській, Новосілківській та церкві села Ригайлиха. В Завалівській середній школі є вишите панно «Україно моя Україно» та багато інших робіт. Присутні, гості та запрошені мали змогу також ознайомитися з творчим доробком майстрині.
Це історія однієї родини, з таких невеличких історій складається історія нашої держави. Вони, як весняні струмочки, зливаються у величезну ріку, назва якій історія України.
Зберігаймо, збираймо її, бо це - ми, це - наше життя, це - наша славна Україна.
Бібліотекар дорослого абонементу
Олександра Лотоцька







Немає коментарів:

Дописати коментар