понеділок, 7 листопада 2016 р.

НА СКРИЖАЛЯХ ВІЧНОСТІ

Ти знов прийшла, моя печальна муза.
Не бійся, я не покладаю рук.
Пливе над світом осінь, як медуза,
І мокре листя падає на брук.
                                      Ліна Костенко

В перших числах листопада в Підгаєцькій районній бібліотеці для дорослих відбулася творча зустріч з нашим земляком та творчою людиною Анатолієм Ядловським. Присутніх зацікавила, насамперед, викладена тематика і, неординарність поглядів автора на вирішення окремих питань, які ставить життя перед кожним із нас і, які ми намагаємося вирішити кожен по своєму. Також цікавими для запрошених були поетичні рядки, в яких автор описує любов до України та своєї малої батьківщини, до нашого рідного містечка Підгайці.

Анатолій Ядловський походить з лемківської родини, і ця болюча тема глибоко виражена в рядках поета. За час своєї трудової і творчої діяльності видав шість поетичних збірок «Зупинена мить», «Серце на долонях», «Дар Всевишнього», «У Бескидах – низьких горах», «Палаюча твердь», «Фіглі-міглі» та книжки «Історія села Кам’яна», «Доля родини Ярослави Бандери (Опарівської)». Багато віршів поета стали піснями. Зокрема колектив Підгаєцького народного аматорського ВІА «Зорепад» на чолі з керівником і виконавцем гурту Іваном Пелещишиним поклав на музику і виконує пісні на вірші: «Дзвони Лемківщини», «Лемківщино рідна мати», «Ватра у Рівні», «Синьоокий простір неба», «Ти стала Богинею».  «Лемківські ватри» у с. Ждині на Лемківщині, Монастириськах на Тернопіллі, в с. Рівні на Рожнятівщині не обходяться без пісень на його слова.
 
А. Ядловський – член Івано-Франківської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» з 1991 р. З цього часу і по даний час активно висвітлює в пресі, у радіо і телебаченні новини з життя лемківської громади краю.
Нагороджений Почесною грамотою голови Державного комітету України у справах національностей міґрацій «За активну громадську діяльність, спрямовану на збереження і розвиток лемківської культури та традицій…», також – Почесною відзнакою Міністерства культури та мистецтв України «За досягнення в розвитку культури та мистецтв».

Така багатогранна творчість нашого земляка переконує мене в тому, що ця зустріч не випадкова і потрібна. Бо світ – мозаїка вражень, почуттів, досвідів. Найголовніше в ньому, - уміти відшукати вітер наших бажань, думок, вчинків. Власне ці пошуки і наближають нас до розуміння людського у велично-загадковому задумі Творця…

 Бібліотекар дорослого абонементу

О. Б. Лотоцька


Немає коментарів:

Дописати коментар