вівторок, 13 грудня 2016 р.

ПІДГАЙЦІ НА ІСТОРИЧНІЙ МАПІ ГАЛИЧИНИ

Підгаєцька земля…
Милий краю – пісенний розмаю.
Тут з пісень солов`я
Колисанки матуся співала,
З теплих батька долонь
пахла хлібом  кохана земля

В бібліотеці для дорослих вже стало доброю традицією проводити творчі зустрічі ініціатором яких є Богдан Іванович Манюк.
Гадаю кожного підгайчанина переповнює відчуття гордості, коли в світ виходить книжечка про його рідне місто. Одне з таких видань презентував Іван Банах «Підгайці на історичній мапі Галичини».

Наша  історична спадщина не є найунікальнішою,  але і не безнадійною. Суспільно-історичні процеси розвиваються  за певними закономірностями, що дозволяє вписати локальну історію в загальноєвропейський контекст, зрозуміти логіку причинно-наслідкових зв’язків. Цей підхід проілюстровано на прикладі Підгайців. На підставі  опублікованих і неопублікованих джерел уточнено топографію міських об’єктів, концепцію містобудівельного розвитку, наведено маловідомі факти з біографії історичних осіб, пов’язаних з Підгаєччиною . Значної уваги надано процесам, які відбувалися всередині національних  громад, передовсім української, із врахуванням особливостей націогенезу.

Так чи інак, але Івана Банаха як краєзнавця і передусім патріота Підгаєць не покидала думка, а яку ж роль відігравало наше місто у контексті всієї Галичини? Яким чином події в Європі відбилися на долі нашого краю? Цю тему він розробляв упродовж багатьох років. І на сьогодні його праця є першою аналітичною спробою дати відповідь на ці питання, глибше зрозуміти суть процесів, що відбувалися в історії Підгаєць.
Історичні  рамки дослідження охоплюють  значний період - від  найдавніших часів до так званих «Весни  Народів» -  революції 1848 року в Європі.

Вочевидь, після прочитання цієї книги не в одного з`явиться непереборне бажання побачити виклад подальших подій, передовсім підгаєцьких, доведений до нашого сьогодення. Реалізацію читацьких сподівань покладаємо на шановного Івана Банаха.
Гадаю, що саме шановному читачу розмірковувати над тим, якою мірою авторові вдалося донести до нас сенс фундаментальних подій тих далеких років, відчути відгомін і барви минулих епох.


Бібліотекар дорослого абонементу

Л.Б. Лотоцька

Немає коментарів:

Дописати коментар