понеділок, 10 лютого 2014 р.


ЧЕРВОНА КАЛИНА НА БІЛОМУ СНІГУ 

І слава їх встає не вмерши,
Ятрить крізь відстані і час.
Було їх триста. Триста перший –
І ти,
І я
І кожен з нас.

29 січня 1918 року назва невеликої станції , що розташована на Чернігівщині уздовж лінії Бахмач – Київ, ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який уже протягом майже століття є національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність.
Лише 300 українських юнаків – добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією більшовиків.
Саме тому, 29 січня в Підгаєцькій районній бібліотеці для дорослих влаштована виставка літератури та бібліографом Г. Г. Гонсьор  було проведено огляд літератури на тему: «Червона калина на білому снігу».
Мета даного заходу - вшанувати героїчний подвиг захисників незалежності нашої України; виховувати почуття патріотизму, відданості своїй Батьківщині, любові до рідного краю, повагу до історичних пам’яток і шанобливе ставлення до героїчного минулого нашої держави.
Страшно вмирати, але ще страшніше загинути марно. Минуть роки, десятиліття, але пам’ять про юнаків-героїв не загине вовік. Вона світитиме не тільки українцям, усім обраним Богом людьми, які покладають своє життя во ім’я брата свого.
Схилімо свої голови перед світлою пам’яттю тих молодих лицарів, які далекого січневого ранку заступили собою шлях ворогам на Київ во ім'я воскреслої сьогодні України.

                                                                                              Г. Г. Гонсьор

Немає коментарів:

Дописати коментар