понеділок, 10 лютого 2014 р.


СОБОРНА НАША УКРАЇНА 

Задзвонили срібні дзвони в Україні,
Аж по світі по широкім стало чути:
«Зустрічайте Воскресіння день! Віднині
Навік-віки Україні вільній бути!».
Зашумів відвічний Київ прапорами,
Розлилась народу повідь по Подолі,
На майдані, на Софійськім, з корогвами
Зустрічала Україна свято волі.
Україно, нездоланна вища Мати
Володимира, Богдана і Тараса.
Бог тобі призначив жити, не вмирати,
Бути світові як захист і окраса.

Закласти міцний фундамент у патріотичне виховання молоді та дітей 21 січня 2014 р. у Підгаєцькій районній бібліотеці для дорослих  було проведено  інформаційну годину під назвою: «Соборна наша Україна». Бібліотекар дорослого абонементу Лотоцька О. Б. провела змістовний захід ,на якому були присутні: завідувач сектору з питань  внутрішньої політики, зв’язків масової інформації  та громад cкістю РДА  - Патра І.В.; заступник голови, керівник державного апарату  РДА - Рудий  М.В.
Урочисто пролунав гімн України. Цікаві історичні відомості про тяжку і тривалу боротьбу нашого народу за національне визволення, утвердження власної державності, про об’єднання розрізнених частин України, про злуку УНР та ЗУНР 22 січня 1919 року чергувалися з красивими віршами та піснями про Україну – рідний край.
Ідея Соборності завжди жила у серцях українців, навіть, коли доводилося членам уряду УНР працювати в еміграції і, як наслідок – Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року. З 1999 року, згідно наказу Президента України Л.Д. Кучми країна святкує День Соборності, а з 2011 року за наказом Президента України
В. Ф. Януковича – це свято Соборності і Свободи.
Завдяки програмі «Бібліоміст», присутні  захоплено переглянули  документальні кадри,  копії історичних  документів  та мали змогу прослухати величну пісню «Реве та стогне Дніпр широкий». Надзвичайно зацікавила присутніх книжкова виставка: «Соборна наша Україна».
Як апофеоз зустрічі прозвучали слова державного секретаря ЗУНР Лонгина Цегельського, який у ті далекі роки говорив про день 22 січня: «Це така дата, що її виучувати будуть напам’ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, битва над Калкою, битва під Полтавою або зруйнування Січі». Його слова стали справді пророчими.
Прикметно, що день Соборності припадає на період великої радості від Різдва Христового, радості людини, що благоговіє перед таїною Спасіння, переживає чудо великого оновлення. Утвердження єдності народу у соборній державі, чуття великої родини як у далекому 1919, так і сьогодні завжди було і є чудом оновлення.

 

                                                                          О. Б. Лотоцька

Немає коментарів:

Дописати коментар