неділю, 25 лютого 2018 р.

З ІСТОРІЇ ГЕРБА УКРАЇНИ

В районній бібліотеці для дорослих відбулася історична мандрівка «З історії Герба України» приурочена 100 річчю з часу ухвали  Центральною Радою УНР в Коростені Герба Української Народної Республіки, центральною геральдичною фігурою якого був Тризуб: «Гербом УНР приймається знак  Київської держави часів Володимира Великого».
Київський князь  Володимир Святославович карбував тризуб на монетах. З найдавніших часів тризуб шанується як магічний знак свого роду – оберіг, триєдинства світу.

Після проголошення Незалежності України у 1992 році  Верховна Рада  затвердила сучасний Малий Державний Герб України. 28 червня 1996р.   Конституція України затвердила тризуб як Малий Герб нашої держави. Центральною геральдичною фігурою герба зберегли Тризуб - знак Княжої Держави.

Що ми знаємо про Тризуб - державний герб України? Більшість з нас обмежується тим, що це золотий тризуб на синьому фоні. Ще дехто ще навчився читати в ньому приховане слово “воля”. Але насправді все не так просто.

Вважається, що тризуб – це відображення Рарога – вісника небесної справедливості,  сокола, який летить з висоти донизу. В багатьох древніх цивілізаціях цей птах асоціювався з чимось високим: у стародавньому Єгипті – це був символ Сонця, в Монголії сокіл знищив “сонячного перевертня”, перси асоціювали його з царською владою, індіанці та слов'яни називали так доблесних воїнів. У віруваннях наших предків саме сокіл сидів на верхівці світового дерева. Тому дехто вважає, що саме падаючий вниз сокіл став прототипом родового гербу Рюриковичів.  Що ж, скільки думок, стільки й гіпотез. А як все було насправді, сьогодні достовірно не знає ніхто. Тризуб завжди буде приваблювати нових любителів загадок та головоломок, доки якомусь щасливцю не вдасться розгадати таємничий код наших предків.

Бібліотекар юнацького абонементу
                                                                  Наталія Омелько

Немає коментарів:

Дописати коментар