пʼятницю, 5 січня 2018 р.

ТРАДИЦІЇ СВЯТКУВАННЯ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ
Різдво – одне з головних християнських свят, що знаменує народження Ісуса Христа у Віфлеємі.
Напередодні Різдва Христового 6 січня українці святкують день народження Сина Божого. На Святий Вечір готують дванадцять пісних страв на честь дванадцяти апостолів. Цього дня з появою першої зірки вечеря починається спільною молитвою, запалюванням різдвяної свічки і господар будинку благословляє їжу. Під час трапези за столом ні в якому разі не можна лаятися, сперечатися і лихословити. 
Важливим різдвяним обрядом на Святий вечір є оформлення столу. Традиційно його застеляють свіжим сіном або соломою, зверху насипають трохи зерна і покривають скатертиною. По кутках столу під скатертину кладуть по зубчику часнику, який буде оберігати сім'ю від хвороб та злих сил.
На почесному місці в домі повинен стояти Дідух – житній, пшеничний або вівсяний сніп, який символізує урожай, добробут, багатство, дух предків і оберіг роду. Вважається, що присутність Дідуха в домі приносить гарний настрій, затишок і святкову атмосферу.
Щоб поповнити скарбничку традицій святкування цікавими ідеями і знайти щось нове, просимо всіх завітати до Підгаєцької районної бібліотеки для дорослих на книжкову виставку. Представлені друковані видання ознайомлять Вас  з традиціями зимових свят, Нового року, Різдва Христового, Свята Меланки, Стрітення  та ін.  
Багатющий скарб звичаїв нашого народу ми отримали в спадок і мусимо зберегти його та, нічого не втративши, передати нашим дітям, щоб не перервався зв'язок поколінь, щоб зберегти генетичну пам'ять нашого народу.
   Різдво - це день, коли у світ з любов'ю увійшов Ісус Христос. Це день всепрощення, світлих почуттів, день, коли торжествує любов.
Нехай у це свято замовкнуть гармати і не підніметься в повітря жодна ракета, крім феєрверку! Нехай Бог дасть тишу і відпочинок солдатам! І нехай у наше серце увійде любов до ближнього!
З Різдвом Христовим!


                               
Тетяна  Нагловач


Немає коментарів:

Дописати коментар