середу, 24 січня 2018 р.

Знаменна дата на Підгаєччині – 90 років відомому співаку

Ярослав Щур народився  24 січня 1928 року в мальовничому с. Голгочі Підгаєцького повіту на Тернопільщині в селянській родині Василя Щура й Анни з Коваликів. Ще малим хлопчиною він співав у церковному хорі, брав участь у сільському аматорському театрі. Коли хлопцеві виповнилося 17 років, він став воїном української дивізії «Галичина». Півтора року носила його доля фронтовими дорогами та ще три з половиною – він перебував у полоні в Ріміні (Італія).

Восени 1951-го еміґрував до Канади й оселився у Вінніпезі, де по закінченні Манітобської біблійної колегії за спеціальністю бакалавра церковної музики 1975 року став учителем музики в школі. Згодом Ярослав закінчив ще й Манітобський університет.

Ярослав у Вінніпезі відомий як співак-баритон, вихованець професора Д. Березинця, участю в Українських фестивалях Манітоби та виконанням партій в операх «Наталка Полтавка», «Ноктюрн» і «Запорожець за Дунаєм», виконавець народних і сучасних українських пісень. У його репертуарі їх є більше за 120. Він — колишній співак хору дивізійників «Бурлака», заснованого в італійському полоні.

Авторитет мистця зростав досить швидко. Він був солістом кількох українських хорів, виступав у концертах із Вінніпезьким симфонічним оркестром, співав у вже названих операх, очолював журі на різних музичних фестивалях і встиг побувати з концертами в багатьох містах Канади. Про його концертний виступ у Торонто, який відбувся 19 листопада 1967-го в залі УНО, українська преса писала, що «виступи цього співака потрібно було бачити й чути».


У жовтні 1990-го разом із жіночим хором «Левада», чоловічим хором «Оріон» і оркестром «Авангард», керованими Василем Чардашем, співак приїхав в Україну, де виступав у Львові, Тернополі, Києві, Івано-Франківську, Коломиї та Стрию. І завжди, коли звучала у його виконанні «Кличе спалена пісня», публіка слухала її стоячи.
Бібліографічну довідку підготувала:
бібліограф
Підгаєцької ЦБС
Галина Гонсьор

Немає коментарів:

Дописати коментар