понеділок, 22 березня 2021 р.

 Вода - основа. Вода - життя, чарівний еліксир всесвітнього буття.

" Не можна сказати, що ти є
необхідною для життя,
ти саме життя"
Антуан Сент-Екзюпері
Вода - основа життя. І це дійсно так. Адже без неї абсолютно неможливе, немислиме життя. З давніх-давен наші пращури вшановували воду, поклонялися їй, вірили у її магіч

ну силу, дбали про чистоту.
Вода - еліксир життя. Той самий еліксир, який марно шукали
в своїх лабораторіях алхіміки, в пошуках якого борознили
безкінечні простори мореплавці.
Подарувавши людям воду, природа дала їм до рук величезне багатство.
Сьогодні над водою нависла загроза - забруднення. Заводи й фабрики часто забруднюють стічними водами річки. Люди викидають різноманітне сміття просто у озера, ріки і моря, завдаючи їм непоправної шкоди.
Загальновідомо, що більша частина нашої планети - це вода. Дивлячись на модель Землі - глобус, може здатися, що води у нас понад край. Та, на жаль, це далеко від дійсності. Є райони, де води ніколи не вистачало, а там, де її було завжди вдосталь, - гостро потали проблеми з різким зниженням кількості води та її якості. Чисту воду, про яку складено безліч пісень та віршів потрібно шукати "днем з вогнем"!
Вода була вже на початку світу. В одній із дохристиянських колядок є слова:
Що ж там було з світа спочатку?
Не було нічого - одна водонька.
Воду наші предки називали святою. У всіх народів її обожнювали як сестру Сонці, тому що дає життя всьому сущому на землі, приносить велике добро, робить землю родючою.
Вода - це одне з найбільших багатств України, вічна цінність, до якої ми повинні відноситися з повагою, не завдаючи їй шкоди та пильно оберігаючи. Адже вода - це дзеркало минулого і сучасного.
Підготувала: Тетяна Нагловач
бібліотекар читального залу

Немає коментарів:

Дописати коментар