понеділок, 15 травня 2017 р.

Не можна жодну дату забувати –творила їх історія сама

28 квітня виповнюється 70 років від початку депортації українців зі Східної Польщі, яка отримала назву операція «Вісла». Упродовж квітня-серпня 1947 року з Надсяння, Підляшшя, Холмщини, Лемківщини депортовано від 137 до 150 тисяч українців, а за деякими даними – до 180 тисяч. Сучасні інтелектуали називають операцію «Вісла» етнічною чисткою, або ж геноцидом «польських українців» з боку Москви, і порівнюють з депортаціями татар та інших народів, які жили в Криму. А дехто проводить паралелі з етнічними чистками Сталіна і діями нинішньої влади Росії в анексованому Криму та на окупованих територіях Донбасу.

  Їх вигнали з рідної землі лише тому, що вони були українцями. Офіційним приводом – стало вбивство заступника міністра оборони Польщі, в якому звинуватили УПА. Відповідальність же поклали на усіх українців, котрі мешкали в Польщі.
  Сьогодні ми разом із нашими польськими друзями схиляємо голови перед світлою пам'яттю усіх жертв операції "Вісла".

  Сподіваємось , що пам'ять про трагічні сторінки минулого та вшанування невинно скривджених "ще більш єднатиме український і польський народи у дружбі і братерстві, додаватиме стимулу до подальших рішучих дій задля зміцнення стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща в об'єднаній Європі".


Бібліотекар дорослого абонементу 
Лотоцька О.Б.

Немає коментарів:

Дописати коментар