четвер, 23 березня 2017 р.

ПРО НАЙРЕЗОНАНСНІШУ ПОДІЮ В ІСТОРІЇ ПІДГАЄЦЬ

… А все ж буття твоє у леті,
і в ньому – порятунок твій.
Вся суть твоя лише в поеті,
а решта тільки мрій.

Протягом багатьох років спостерігаючи з близької відстані творче зростання Богдана Івановича Манюка, я й сьогодні сумніваюсь, а чи переконливо зможу охарактеризувати його поетичний доробок.  Людина ця надзвичайно багатогранний поет, прозаїк, сценарист, палітра якого насичена та калорійна.  Саме він об`єднує всіх творчих людей Підгаєччини, презентації яких неодноразово відбулися у нашій бібліотеці. 
І знову творчий дебют! Широке коло творчих людей, місцевої інтелігенції та читачів зібралися,  щоб ознайомитися з новим виданням нашого земляка.

Богдан Манюк запропонував поціновувачам красного письменства віршовану драму-феєрію  «Фатум». Чи не вперше на Тернопіллі за останні роки з`явився твір, який поєднує поезію і драматургію, і ми мали змогу оцінити ще одну грань таланту нашого земляка.

Ця поема дійсно фундаментальна праця. Це спроба зрозуміти почуття і мотиви вчинків відомих історичних осіб, нібито поставити себе на їх місце.
Ідея адаптувати українську  демонологію до місцевого ландшафту належала підгаєцькому художникові і літераторові Ярославові Саландяку. Майстром у літературній іпостасі,творах художньої різьби і картинах у стилі наїв, підгаєцькі артефакти і ліричні містечкові замальовки стали джерелом натхнення при створенні драми.

Видання цієї драматичної поеми-феєрії приурочене 350-річчю битв під Підгайцями військ гетьмана Правобережної  України Петра Дорошенка з арміею  польного коронного гетьмана Яна Собєського, на сюжет якого підгаєцький краєзнавець і громадський діяч Степан Колодницький запропонував Богдові Манюку звернути увагу. У 2017 році відзначаємо ювілей цієї, здається, найрезонанснішої події в історії Підгйців.
Поет працював  над ним від літа 2006 року, коли вперше висловив задум звернутися до язичницької міфології, поєднавши її до з автентичним історичним матеріалом. Історичний контекст, деталі, спільні персонажі обговорювалися в рамках Підгаєцького літературно- мистецького середовища, з якого вийшов у 2012 році альманах «Кмінь поетів».

Не буде перебільшенням твердження, що твір Богдана Манюка спонукає до ширших роздумів і висновків. Кожен із них, мені здається, може стати поштовхом до створення окремого твору. Можливо, колись так і станеться. Але поки що зосередимося на чарівному світі поеми «Фатум». 




Демонологія слова чи слово про  демонологію? Кожен сам може зробити висновок. Чи не в цьому полягає дивина ,яка приворожує?

Бібліотекар дорослого абонементу

Олександра Лотоцька

Немає коментарів:

Дописати коментар